3 november 2013

Sinfonie der Lieder

Locatie: Muziekgebouw Eindhoven
Aanvang: 20:15
Datum: 3 november 2013

Op 3 november 2013 bracht de Philips Harmonie in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven de Nederlandse première van de Vierde Symfonie (Sinfonie der Lieder) van Johan de Meij. Onder leiding van de componist zelf, in samenwerking met het Nationaal Kinderkoor en sopraan Irene Verburg. 


Johan de Meij is wereldwijd de meest gespeelde Nederlandse componist. Zijn 1e Symfonie The Lord of the Rings werd in 1989 bekroond met de prestigieuze Sudler Composition Award en verscheen meer dan 35 keer op cd (onder andere uitgevoerd door het London Symphony Orchestra). De Meij haalde zijn inspiratie voor het eerste gedeelte van zijn Symfonie Nr.4 uit een aantal 19e-eeuwse Duitse gedichten van Rückert. Deze gebruikte Mahler ook voor zijn Kindertotenlieder. Het verlies van een kind staat hierin centraal. Het tweede gedeelte gaat verder met het thema dood, gevolgd door wedergeboorte, nieuw leven en hoop.

Music Media Holland maakte opnames van het concert voor Brava NL Klassiek. De leden en solisten zijn gevolgd op weg naar deze première en de mens achter het instrument en de muziek is op een mooie manier in beeld gebracht. 


Tijdens het concert is een CD opname gemaakt, de CD wordt uitgebracht door Amstel Classics.


Een preview is te beluisteren op iTunes


»Johan de Meij: Symphony No. 4 (Sinfonie der Lieder)« Philips Wind Orchestra und Stadtmusikkapelle Landeck,Leitung: Johan de Meij; Irene Verburg, Sopran, Amstel Classics, CD 2014-01  
Solisten

Irene Verburg trad veelvuldig op als soliste in oratoria, zoals Petite Messe Solennelle (Rossini), Elias (Mendelssohn), Requiem (Brahms, Duruflé, Mozart) en Le Roi David (Honegger). Ze trad op als soliste tijdens de Nederlandse première van Sinfonie der Lieder van Johan de Meij. Dit concert werd vastgelegd op cd, welke onlangs een lovende recensie ontving in de Duitse pers.

 • Irene Verburg
  Irene Verburg Zangeres

  Irene Verburg

  Irene Verburg, sopraan, studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze was, na het behalen van haar Master diploma, winnares van de prestigieuze talentenbeurs van het ministerie van OC&W. Hiermee kon ze haar zangstudie in New York voortzetten bij de gerenommeerde zangcoach Patricia McCaffrey.

  Andere prijzen en talloze beurzen bevatten o.a het Stipendium voor de Bayreuther Festspiele; toegekend door het Wagnergenootschap Nederland. 


  Ze nam deel aan de Wagner Academy, november 2013, International Vocal Competition `s-Hertogenbosch.

  Irene volgde lessen bij o.m Margreet Honig, Meinard Kraak, Ira Siff en ademspecialiste Anna Sims. Daarnaast trad ze op in vele masterclasses, zoals bij Gabriel Bacquier, Irwin Gage, Siegfried Jerusalem en Cristina Deutekom.


  Haar repertoire omvat oa Contessa in Le Nozze di Figaro (Mozart), de titelrol in Suor Angelica (Puccini), Marschallin in Rosenkavalier (Strauss), Agathe in Der Freischütz (Von Weber), Dritte Norn (Wagner), Le prince Charmant in Cendrillon, (Massenet), Dido in Dido and Aeneas (Purcell). Optredens in operaproducties en concerten brachten haar, buiten Nederland, naar Frankrijk, Italië, Amerika, Israël en Duitsland. 


  Naast opera trad ze op in talloze concerten en liedrecitals en heeft een omvangrijk repertoire opgebouwd. Onder leiding van Jac van Steen zong ze de Vier letzte Lieder van Richard Strauss.
  Ze maakt zich daarnaast sterk om het minder bekende repertoire onder de aandacht te brengen, zoals liederen van Nikolaj Medtner, Joaquin Nin en Henriëtte Bosmans. 

  Ze trad veelvuldig op als solist in oratoria, zoals Petite Messe Solennelle (Rossini), Elias (Mendelssohn), Requiem (Brahms, Duruflé, Mozart) en Le Roi David (Honegger).
  Ze trad op als soliste tijdens de Nederlandse première van Sinfonie der Lieder van Johan de Meij. Dit concert werd vastgelegd op cd, welke onlangs een lovende recensie ontving in de Duitse pers.

  Irene werkte samen met internationale dirigenten, en is momenteel de Protégé van Russische Maestro Vladimir Jurowski, Principal Conductor, London Philharmonic Orchestra en Music Director Glyndebourne Festival Opera 2001 - 2013. 

  Ze richtte een kamermuziek ensemble op: DUTCHmusicians. Dit ensemble voert voornamelijk speciaal voor het ensemble gearrangeerde orkestliederen in kleine, wisselende bezetting uit. Ze traden op o.m. in de Oosterpoort, Paleis Soestdijk en Vredenburg.


  Irene Verburg werkt daarnaast veelvuldig als vocal coach voor het Nationale Kinderkoor en het Nationaal Jeugdkoor van Vocaal Talent Nederland. Ook dirigeert Irene momenteel het Nationaal Jongenskoor. Ze bereidt in die rol concertproducties voor, in samenwerking met gerenommeerde internationale dirigenten als Maris Janssons, Markus Stenz en Philippe Herreweghe.

  Bekijk CV