3 november 2013

Sinfonie der Lieder

Locatie: Muziekgebouw Eindhoven
Datum: 3 november 2013

Op 3 november 2013 bracht de Philips Harmonie in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven de Nederlandse première van de Vierde Symfonie (Sinfonie der Lieder) van Johan de Meij. Onder leiding van de componist zelf, in samenwerking met het Nationaal Kinderkoor en sopraan Irene Verburg.

Johan de Meij is wereldwijd de meest gespeelde Nederlandse componist. Zijn 1e Symfonie The Lord of the Rings werd in 1989 bekroond met de prestigieuze Sudler Composition Award en verscheen meer dan 35 keer op cd (onder andere uitgevoerd door het London Symphony Orchestra). De Meij haalde zijn inspiratie voor het eerste gedeelte van zijn Symfonie Nr.4 uit een aantal 19e-eeuwse Duitse gedichten van Rückert. Deze gebruikte Mahler ook voor zijn Kindertotenlieder. Het verlies van een kind staat hierin centraal. Het tweede gedeelte gaat verder met het thema dood, gevolgd door wedergeboorte, nieuw leven en hoop.

Music Media Holland maakte opnames van het concert voor Brava NL Klassiek. De leden en solisten zijn gevolgd op weg naar deze première en de mens achter het instrument en de muziek is op een mooie manier in beeld gebracht.

Tijdens het concert is een CD opname gemaakt, de CD wordt uitgebracht door Amstel Classics.

Een preview is te beluisteren op iTunes

»Johan de Meij: Symphony No. 4 (Sinfonie der Lieder)« Philips Wind Orchestra und Stadtmusikkapelle Landeck,Leitung: Johan de Meij; Irene Verburg, Sopran, Amstel Classics, CD 2014-01

Irene Verburg trad veelvuldig op als soliste in oratoria, zoals Petite Messe Solennelle (Rossini), Elias (Mendelssohn), Requiem (Brahms, Duruflé, Mozart) en Le Roi David (Honegger). Ze trad op als soliste tijdens de Nederlandse première van Sinfonie der Lieder van Johan de Meij. Dit concert werd vastgelegd op cd, welke onlangs een lovende recensie ontving in de Duitse pers.