22 juni 2014

The Armed Man

Locatie: Muziekgebouw Eindhoven
Aanvang: 14:15
Datum: 22 juni 2014

Op zondag 22 juni zingen en spelen de Philips Harmonie en het Kempenkoor deze vredesmis van de Engelsman Karl Jenkins in het Muziekgebouw Frits Philips ter gelegenheid van zestig jaar bevrijding van Eindhoven.

The Armed Man is een anti-oorlogscompositie, een mis voor vrede opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-oorlog. Jenkins blikt in zijn werk  terug op de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw uit de geschiedenis.  Speciaal voor dit muziekstuk is een film samengesteld die tegelijkertijd wordt vertoond. De film is een soort achtergrond voor de muziek; de film kent dezelfde opbouw als de muziek: de opbouw naar het conflict, het conflict zelf en de nasleep, gevolgd door het zicht op een betere toekomst. Het laat het publiek emotioneel uitgeput achter, vaak in tranen. Het stuk is al bijna 1000 x uitgevoerd, sinds de première in 2000.

De combinatie van de prachtige muziek en de soms gruwelijke filmbeelden is ontzettend heftig. Maar het doet dus wel wat het moet doen: muziek met een boodschap.