Historie

Historie


Op 8 juni 1911 richtten enkele Philipsmedewerkers een eigen bedrijfsorkest op in een café aan de Markt in Eindhoven. Hoe ambitieus die ondernemende amateurmuzikanten van het eerste uur ook waren, ze hadden nooit kunnen vermoeden dat het orkest zou uitgroeien tot een van de beste bedrijfsorkesten van Europa.    


In het begin lag de nadruk op het muzikaal ondersteunen van activiteiten van de Philips’ Gloeilampenfabrieken en serenades voor de familie Philips. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Philips explosief en kreeg de Philips Harmonie een meer internationale rol. Concertreizen naar onder meer Oostenrijk en Zwitserland versterkten de internationale bekendheid van het orkest, en ook met het PSV-clublied en de Spaanse mars Elgato Montes (onder supporters beter bekend als ‘Olé’) verwierf de Philips Harmonie faam. Wist je dat het huidige PSV-clublied zijn oorsprong vindt in de ‘Philips mars’ die Cees van der Weijden, een van de eerste dirigenten van het orkest, al in 1937 schreef voor de familie Philips? Pas later ontstond de nieuwe tekst, het bekende ‘Voor Rood-Wit Gezongen’.    


De eerste decennia bestond het orkest nog enkel uit mannen die werkzaam waren binnen het Philips concern. In 1992 werd dit mannenbolwerk gekraakt door een eerste vrouwelijk lid. Ook zijn inmiddels mensen van buiten Philips welkom. We zijn erin geslaagd het niveau en het enthousiasme voor dit orkest te behouden. Op 13 november 2011 vierden we het verjaardagsconcert ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het orkest. De burgemeester van Eindhoven maakte tijdens dit concert bekend dat aan de Stichting Philips Harmonie de Koninklijke Erepenning is toegekend.   


Repertoire

In de loop van de jaren hebben we een zeer veelzijdig repertoire opgebouwd, van klassiek tot populair. Met complete, avondvullende programma’s met nieuwe en vernieuwende composities en arrangementen. Zo introduceerden we ook ‘lichte muziek’ in de Nederlandse blaasmuziek. We produceerden succesvolle kortere of langere concertreeksen, zoals voorjaarsconcerten, kerst- en nieuwjaarsconcerten, bevrijdings- en benefietconcerten. In 1993 en 1995 werden we twee keer op een rij kampioen in Sanct Gallen (Zwitserland) tijdens het internationaal concours ‘Unterhaltungsmusik’, onder leiding van Pierre Kuijpers. 


Bijzondere projecten zijn verder de ‘Carmina Burana’, de concertante ‘West-Side Story in Concert’ en het showoptreden tijdens de benefietgala- avonden ‘Sharing Success’ ten behoeve van het Lilianefonds. We begeleidden tijdens onze concerten al tal van professionele en opkomende solisten uit binnen- en buitenland. Om er enkele te noemen: Donna Summer, Marco Bakker, Ernst Daniël Smid, Henk Poort, Astrid Crone, Gé Reinders, Gerard van Maasakkers, The Young Dutch Andrew Sisters, Willeke Alberti, Anita Meijer, Lee Towers, Chaira Borderslee, Jorge Castro, Melissa Janssen, Johnny Rosenberg, Laetitia Gerards, Björn van der Doelen, La Fuente en vele, vele anderen.    

 

Lees meer over de historie van de Philips Harmonie op Wikipedia 

 

 


Frits Philips over de Philips Harmonie from Philips Harmonie Eindhoven on Vimeo


Play video